PEELİNG İŞLEMLERİ
Peeling nedir?
İnsan yüzü tıpkı el ve ayaklar gibi gün içerisinde kire,toz maruz kalmaktadır. Deri üzerinde bir doku oluşturan bu kirler gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunada yol açmaktadır. Cilt gün içinde yıpranmakta ve solgun ve donuk görünmektedir. İşte Peeling; Solgun ve donuk görünen ciltleri eski haline kavuşturmak, deriyi canlandırmak, sivilce izlerini yok etmek, cildi gençleştirmek, görünüşü iyileştirmek için belirli türde kimyasal solüsyonların yüz'e uygulanması olarak tanımlanabilir.
Peeling çeşitleri nelerdir?
Üç çeşit Peeling vardır. Bunlar:
1- Yüzeysel peeling
2- Orta derinlikte peeling
3- Derin peeling
Tca Peeling nedir?
Triklorasetik asit kısa adıyla Tca, cildi soyma için kullanılan kuvvetli bir kimyasal asittir. Bundan dolayı cilt problemleri için Tca Peeling kullanılır.
Tca güçlü bir asittir, bu yüzden kullanılırken %10 ve %50 arasında inceltilerek kullanılır. Buda cildin aşırı tahriş olmasını önler. Tca diğer peeling türlerine göre çok daha pahalıdır.
Peeling işleminde en sık kullanılan asitler hangileridir?
Peeling için çok sayıda peeling asiti olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, alfa hidroksi asitler(AHA), triklosetik asit(TCA), salisilik asit, jesner solisyonu ve kombinasyonlarıdır.
Peeling yaptırmanın amaçları nelerdir?
Peeling yöntemiyle cilt yüzeyindeki kırışıklıklar, cildin erken yaşlanması, kan dolaşımı bozukluğu, güneş hasarları, lekeler ve sivilce izleri üzerinde etkili olunur.
Güneş, yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, karaciğer lekeleri, çiller, kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklık veya yüzdeki koyu renkli lekeler, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir hatta iyileştirilebilir. Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır. Deride oluşturulan soyulmanın ardından yeni deri gelir ve yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün, daha homojendir.
Peeling ile neler tedavi edilmez?
Derideki gevşeme ve sarkmalar düzeltilemez. Kimyasal peeling işlemi yüz gerdirme, kaş kaldırma işlemlerinin yerini tutmaz veya gözkapağı düşüklüğünü gidermede etkili değildir. Derin çukurlarda bir dereceye kadar yardımcı olabilmekte, küçük çukurlar ve izlerde ise çok etkili olabilmektedir.
Yüzeysel kimyasal peeling nedir?
Hafif kırışıklıkların ve epidermal cilt lekelerinin giderilmesi, yaşlılık izlerinin ve kuruluğun giderilmesi amacı ile kullanılır. Etken ajan alfa ve beta hidroksi asitlerdir (Meyve asitleri). Uygulama günlük yaşamdan alakoymaz.
Kimyasal peeling uygulama nedenleri nelerdir?
1- Düzensiz , kuru cildin düzenlenmesi.
2- İnce kırışıklikların giderilmesi.
3- Sivilce tedavisi.
4- Leke problemlerinde.
5- Yüzdeki ince çizgileri azaltmada.
6- Gebelik lekelerinin giderilmesi.
7- Eldeki yaşlılık ve güneş lekelerinin giderilmesi.
8- Ölü hücrelerin birikimini engelleme.
9- Cilt içerisindeki nem tutumunu artırma (%60).
10- Cildi canlandırma, mat görünümü düzeltmede.
Orta dereceli peeling nedir?
Daha derin kırışıklık ve lekelerin ve güneş hasarının giderilmesinde kullanılır. Bir süre günlük hayattan uzaklaşmayı gerektirir.
Derin peeling nedir?
Ağır güneş hasarı, derin kırışıklıklar, akne-yara izleri ve lekelerin giderilmesinde kullanılır. Ameliyathane koşullarında ve anestezi eşliğinde uygulanır. Tam iyileşme gerçekleşene dek bakım ve pansuman gerektirir. Nadiren ve bazı özel koşullarda tercih edilebilir.
Peeling ne zaman uygulanmalıdır?
El ve ayak peelinglerini manikür ve pedikür esnasında, vücut peelinglerini duş ya da banyodan sonra kullanmanız daha uygun olur. Peeling sonrasında cildinize süt ya da krem uygulayın.
Peeling sonrasında oluşabilecek durumlar nelerdir?
Kimyasal peelingin derinliğine bağlı olarak hafif veya güneş yanığı benzeri reaksiyon oluşur. Yüzeyel tipte 1-5 gün süren kızarıklık, hafif soyulmalar olur. Derin tiplerde ödem ve deride gerginlik yanısıra kahverengi bir tabaka oluşumu olağandır; bu tabaka 7-10 günde soyulur.