SIK SORULAN SORULAR
İzler veya tıbbi tanımı ile skarlar; değişik sebeplerle, vücudun değişik bölgelerinde, değişik şekillerde, yaralanmalar veya akne benzeri rahatsızlıklar sonrasında oluşabilirler.
Deri bütünlüğünü bozan her durum izle iyileşir. Cildimizin sadece en üst tabakası kendini yenileme kabiliyetine sahiptir. Bu tabakanın tamamını içine alan yaralanmalar mutlaka izle iyileşecektir. Bu bir yaralanmadan estetik müdahalelere kadar da geniş bir yelpazeyi içine almaktadır. Estetik cerrahi girişimlerin hepsinde de iz kalmaktadır ancak uygulanan özel teknikler sayesinde bu izler gizlenebilmektedir.
Yüz bölgesinde meydana gelen yaralanmalardan sonra oluşmuş izlerin cerrahi tedavisinde izin yönü çok önem kazanmaktadır. Yüzde mevcut olan gençlerde gözle görünmeyen, yaşlılıkla kırışıklık olarak kendini gösteren bir takım çizgiler vardır. Bu izler eğer yüzdeki görünmeyen çizgilere paralel olarak oluşmuşsa çok az belirgin olarak kalırlar. Yok, eğer bu çizgilere dik yaralanma olmuşsa mutlaka belirgin bir iz olacaktır. Bu tip izlerin tedavisinde de amaç; bu izleri kırmak ve yüz çizgilerine paralel hale getirmektir.
Kollar ve bacaklardaki izler için tedavi şekli biraz daha farklıdır. Çünkü kol ve bacaklarda ancak yeteri kadar cilt vardır bu yüzden de o bölgelerin yaralanmaları sonrasında belirgin iz kalma ihtimali de yüksektir. Cerrahi olarak yapılacak işlemler iyileştirme, izin kalınlığını azaltma amaçlı olacaktır.
Cerrahi işlem veya lazerlerle tedavisi planlanan izlerde yapılan işlemin titizliğinin önemi kadar hastanın yara iyileşmesi özellikleri de ön plana çıkmaktadır. Normalde yara iyileşmesi yara dudaklarının birbirine tam teması sağlandığında durur ancak bazı insanlarda yara dudaklarının tam temasından sonra yara iyileşmesi durmaz ve iyileşme süreci devam eder ve deriden kabarık, kızarık ve hatta bazen kaşıntılı bir hal alır. Bu durumlar hipertrofik skar veya keloid olarak adlandırılmaktadır ve bu durumların tedavisi oldukça zordur.
İzlerinden tamamen kurtulmayı istemek, yok olmalarını istemek biraz hayalciliktir. Hastanın beklentisi mevcut izlerinin daha iyi hale getirilmesi olmalıdır.
Fraksiyonel lazer bir Er-YAG lazerdir.
Er-YAG lazer cildin en üst tabakası tarafından emilir ve cildi soymada kullanılan çok nazik bir ışıktır. Fraksiyonel lazerler ise 1,3cm2‘lik bir alanda mikron çapında 169 adet lazer ışınını aynı anda atabilen cihazlardır. Çıkan Er-YAG ışını verilen güç sayesinde cildin hem üst hem de alt tabakasında bir delik açar. Oluşturulan bu çok küçük yaralar vücudun başka bölgelerinde oluşmuş yaralar gibi kasılarak iyileşir ve cildin en üst tabakasında herhangi bir pansumana gerek duyulmadan uygumla yapılan alanın;
● toparlamasını,
● sıkılaşmasını,
● çatlakların azaltılmasını,
● kırışıklıkların azaltılmasını,
● sivilce çukurlarının küçültülmesini
● cerrahi veya cerrahi olmayan izlerin azaltılmasını sağlar.
İşlem sırasında hafif bir yanma hissi verir sonrasında uygulama yapılan bölgede kızarıklık ve hassasiyet oluşur. Hassasiyet uyuşturucu kremlerle dindirilir ve 7–10 saat içinde tamamen geçer. Kızarıklık uygulamanın ardından başlar ve 24–48 saat içinde kaybolur. 48 saatin sonunda da çok hafif bir kabuklanma meydana gelir. Kabuklanma da 24–36 saat içinde kaybolacaktır. Kısaca özetlenecek olursa; işlemin yapıldığı gün ve ertesinde kızarıklığınız, 3 ve 4’üncü günlerde de hafif bir kabuklanma görülür. Normal hayatınıza 4’üncü günde dönebilirsiniz.
Bu dört günlük dönemde hastalarımızın yara iyileşmesini hızlandıran kremler kullanmasını öneriyoruz.
Probleme göre tedavi 3 veya 6 defa üçer hafta aralıklarla tekrarlanabilir.
Fraksiyonel lazer tedavilerimizi eylül sonu nisan başı arası tarihlerde planlıyoruz ve bu dönemlerde dahi hastalarımızın güneş koruyucularını kullanmalarını öneriyoruz.
Fraksiyonel lazer sistemlerinin Er-YAG lazer ile soyma işlemine göre üstünlükleri ise aşağıdadır;
● Erbium ile tedavi esnasında epidermal dokunun kaldırılması ve soyulması,
● Fraksiyonel ile epidermal dokuyu soymadan ciltte mikro kanallar açma işlemi,
● Soyma işleminde üç hafta, fraksiyonelde 3 gün downtime süresi,
● Fraksiyonel lazerin anestezi gerektirmeyen bir uygulama olması,
● Yaranın iyileşmesi esnasında dokunun yumuşatılması ve acının azaltılması,
● Operasyon sonrası bir yıl boyunca kollajen neogenezisinin(kollajenin yeniden yapılması) devam etmesidir.
Halk arasında ben olarak tanımlanan ve tıbbi adı nevüs olan yapılar aslında bölgesel pigmentasyon artışından kaynaklı yapılardır. Bunlar derinin değişik katmanlarında, değişik seviyelerinde olabilir. İyi huylu olabilecekleri gibi kötü huyluda olabilirler. Kötü huylu olanlar cilt kanseri olarak tanımlanır ve tedavileri cerrahidir. Yani sağlam sınırlarından çıkarılarak patolojik incelemeye gönderilmeleri gerekmektedir. Kanserin tipine göre de takip programları yapılır.
Hepimizde en az bir veya birden fazla iyi huylu ben vardır ve bunların tedavileri cerrahi olarak veya lazerle yapılabilmektedir. Yüzeyel yerleşimli benler lazerle iz oluşturmadan alınabilirken, derin yerleşimli benler sadece cerrahi olarak alınabilmektedirler. Her cerrahi işlem sonrasında olduğu gibi benler alındıktan sonra da iz kalacaktır.
Yeni fraksiyonel lazer sistemi ile birçok cilt hasarının tedavisi ya da azaltılması mümkün hale gelmiştir. Aşağıda ismi geçen tüm problemler çeşitli etkenlerin neden olduğu cilt hasarı sonucu oluşur. Fraksiyonel lazer sistemi mikro atışlar yaparak ciltteki hasarlı alanları tahrip eder. Tahrip edilen bu alanlar gözle görülemeyecek kadar küçüktür ancak mikroskop ile gözlenebilir. Fraksiyonel lazer diğer lazer sistemlerinden farklı olarak tüm cildi tahrip etmez, aralarda sağlam deri alanları bırakır. Bu deri alanları yok edilenlerin yerini hızla kapatır. Yeni oluşan deri genç ve pürüzsüzdür. Fraksiyonel lazer bu sayede aşağıdaki tüm problemleri aynı mekanizma ile çözer. Bu tedavinin amacı ve yöntemi hasarlı cildi tahrip edip yeni cilt oluşumunu sağlamaktır.
Akneler (sivilceler) özellikle ergenlik çağı ile başlayarak tüm yaşlarda görülen bir cilt problemidir. Aknenin şiddetli olduğu durumlarda, tedavi edilmediğinde, ya da sıkılıp oynandığında iz bırakarak iyileşebilir. Bu izler yüzeyden kabarık ya da çöküktür. Ciltte pürüzlü rahatsız edici bir görünüm oluşturur. Fraksiyonel lazer sistemi sivilce (akne) izlerinin giderilmesi günümüzde kullanılan en yeni yöntemlerdendir. İzlerin derinlerine kadar inen mikro lazer atışları izdeki kötü iyileşmiş skar dokusunu nekroze eder yani eritir. Bu gözle görünmeyen mikroskobik bir erimedir. Etraftaki cilt bu alanı hızla yeni ve sağlıklı doku ile örter. Bu sayede her seansta izler yavaş yavaş azalır. Akne izi tedavisinde fraksiyonel lazer sistemi 6 seans uygulanmaktadır.
Seans aralıkları uygulama kişisel olarak ayarlanabilir ama ortalama 1 aydır.
Soru Sormak İstediğiniz Bölümü Seçiniz
FRAKSİYONEL LAZER
BOTOKS UYGULAMA
MEZOTERAPİ
PRP UYGULAMALARI
CİLT YENİLEME (BAKIMLARI)
MEDİKAL TEDAVİLER
DOLGU UYGULAMALARI
CİLT HASTALIKLARI TANI VE TEDAVİLERİ
